Vol trots dat het toch was gelukt ontving vrijdag de 22e oktober 2021 Apollo 8 manager Frank Dijkmans de gouden Olympiër Ron Zwerver en de ex-bondscoach van Nepal Lesley de Jonge, de oprichter van de stichting “Let’s keep the ball flying”.
Het begon vrijdagmiddag met de clinic met de jongens jeugd van Apollo 8. De jongens, in leeftijd variërend van 10 t/m 19 jaar, konden vol aan de bak bij de oefeningen van beide heren. Relatief eenvoudige opdrachten om de bal even afwisselend onderhands en bovenhands terug te spelen werden omgezet in een wedstrijdje. De beloning was om als winnaar een moment plaats te mogen nemen in de speciaal opgezette “hot seats”.
Het merendeel van de aanwezigen was nog niet eens geboren toen Ron Zwerver zijn gouden medaille op haalde op de bovenste trede van het podium op de Olympische spelen van Atlanta in 1996, nu 25 jaar geleden. Dat gold zelfs voor de aanwezige heren 1 selectie van de 1e divisionist Apollo 8.
Vervolgens werden er herinneringen opgehaald tijdens een maaltijd sessie in de VIP-ruimte van de Veste. Dit keer bestond het publiek uit ereleden, sponsoren en overige sterkhouders van de nu 51-jarige Bornse volleybalvereniging Apollo 8. Herman Geerlings kwam met een zwart-wit foto van 1989, waar het toenmalige Nederlands team, met daarin Avital Selinger en Ron Zwerver, in sporthal ’t Wooldrik, een clinic gaf tijdens het 20-jarig bestaan. Ron vertelde over de aanloop naar Olympische spelen, het platform waar hij 3x als sporter aanwezig mocht zijn. Zijn boek “Eeuwig goud” vertelt het verhaal over het ontstaan van het “Bankras” model, het altijd lokkende grote geld van Italië en de spanningen die dat opriep binnen de selectie.
En het verhaal van Lesley de Jonge, op zijn 5e begonnen met volleybal met als doel, het halen van het grote Oranje. Op zijn 16e werd duidelijk dat hij dat niet ging halen. Lesley stelde zijn doelen bij. Hij werd trainer-coach en wilde de wereld verkennen en zoveel mogelijk mensen leren kennen uit de “volleybal community”. Plotseling kwam de functie van bondscoach van Nepal vrij. De Nevobo en haar Nepalese tegenhanger waren op zoek naar een ambitieuze jonge trainer, die het land wilde voorbereiden op de Asian games. De uitverkoren Lesley ging volledig los. Het 1e doel was meedoen aan dit grootse evenement. Vervolgens ging het om de ervaringen en de uitstraling en de beleving van de Nepalese volleybalcultuur. Volleybal werd de nummer 1 sport van Nepal. Het team van bondscoach de Jonge werd op het toernooi het voorbeeld van hoe je volleybal kunt beleven; energiek, beleefd, samen, als team, trots om daar te mogen zijn. De voorbereiding was op zijn Nepalees. Sporthallen met gaten in het dak en/of in de vloer; weinig structuur en een cultuur, waarin tijd en de afspraken die daarbij horen een andere dimensie hebben. Daar zag Lesley de enorme kracht van het volleybal; een grote wereldwijde sport, waarbij mannen en vrouwen gelijk zijn, maar die tegelijkertijd eigenlijk klein is; immers iedereen kent iedereen. Daar waar sporters en coaches nog benaderbaar zijn, de wereldwijde volleybal gemeenschap.
Het laatste onderdeel van het programma was de open sessie, waarbij tal van geïnteresseerden in het gezellige club-home van Apollo 8 zowel Ron Zwerver als Lesley de Jonge vragen konden stellen. Vragen als hoe het zat met de vriendschap tussen de leden van het toenmalige nationaal team. “Ik was er klaar mee”, vertelde Ron Zwerver, nadat hij met een enorme krachtsinspanning de gouden Olympische volleybal medaille van Atlanta voor Nederland binnen sloeg. Lesley vertelt over zijn toekomstplannen. De nu 31-jarige volleybaltrainer wil naar Azië, de Indonesische archipel, om ook daar, via de kracht van de volleybal gemeenschap, mensen weer een toekomst te geven. Mensen blij te zien worden als ze kleding krijgen, waardoor ze ineens herkenbaar worden als team. Lesley als een bevlogen trainer/coach, die wil genieten van de diverse culturen door hen verder te brengen in de mogelijkheden van zijn sport. Zijn middel; de stichting “Let’s keep the ball flying”.
Al met al was een geslaagde dag, georganiseerd door manager Frank Dijkmans, samen met de jongens jeugd en heren 1 van Apollo 8, met de conclusie dat vrijdag in sporthal de Veste het volleybal verleden, de gouden medaille van 1996, en de toekomst elkaar ontmoette, in de persoon van de bondscoach van Nepal en de daarbij behorende bevlogen toekomstvisie, Europa verlaten en mensen in andere omstandigheden de kracht laten ervaren van de volleybal gemeenschap.
Meer foto’s zien? Je vindt ze in ons fotoalbum.
Fotograaf: Rudie van ’t Rood
Jammer dat die dame op haar “kistjes” door de hal liep……