post

NOJK Jongens A op weg naar iets moois?!

Op 5 januari mochten wij, Jongens A, de eer van Apollo 8 verdedigen op de Nederlandse Open Jeugd Kampioenschappen. Met 7 man sterk van Apollo 8 zelf (Bram, Jelmar, Mats, Morris, Nick, Sieger en Tom) en inleen van twee spelers van Set up (Harm en Wouter) stonden wij 9.45 uur startklaar in onze eigen thuisbasis De Veste. We mochten 4 wedstrijden spelen en misschien 5 als we derde in de poule zouden worden. De opbouw in het wedstrijdschema was voor ons gunstig: van de waarschijnlijk mindere tegenstander langzaam opbouwend naar beste en tevens geduchte tegenstander. Hoewel je het natuurlijk nooit weet op zo’n toernooidag….

De eerste tegenstander WVC kenden we uit de reguliere competitie (3-1 winst, 3-2 verlies). Maar waar wij het competitieteam versterkten met H1 spelers, hadden zij die luxe niet en werden ze een redelijke makkelijke prooi. We sloegen ze eigenlijk een beetje naar alle kanten van het veld en als kers op de taart kreeg ze bij de laatste bal een aanval binnen de 3 meter op hun hoofd te verwerken…Wij blij het veld af, zij een illusie armer.

De tweede tegenstander was Impala uit Leek: uit de kluiten gewassen jongens, een beetje breed en vierkant. Bij het inslaan werd duidelijk dat we inderdaad meer weerstand konden verwachten en dat met name onze verdediging wat harder aan het werk moest. Dat deden we dan ook, moeiteloos schakelden we een tandje hoger. Na een paar geslaagde aanvallen en mooi samenspel werd Impala vrij snel duidelijk gemaakt dat Apollo 8 met zijn team veel te bieden heeft. Na een half uur spelen hadden we voor de tweede keer twee sets op onze naam staan.

Toen kwam de derde tegenstander, Twente ’05. Winst op hen was belangrijk, want daarmee vergrootten we de kansen op doorgaan naar de tweede ronde. Deze jongens waren fysiek dan wel minder aanwezig dan de vorige tegenstander, maar technisch des te meer. Er zat ook veel variatie in hun spel waardoor het tot de 15 behoorlijk gelijk op ging en de hartslag op de tribune steeds sneller ging. Gelukkig hadden wij daar geen last van en bleven we uiterst kalm. Vooral toen de tweede scheidsrechter voor time-out floot, de eerste nog niet, Twente ’05 al van het veld was en wij in een vrij veld gewoon de bal konden inbrengen en er zo weer een puntje bij kregen. Rond de 17 punten ging onze versnelling aan en kwamen we niet meer in de problemen en trokken we setwinst naar ons toe. De tweede set was vergelijkbaar met de eerste waarbij er nu duidelijk gecommuniceerd werd over de time-out en wij eerder in de versnelling gingen spelen. Met weer rake klappen, goed blokwerk en sterk verdedigingswerk en met name sterk samenspel trokken we de set en de winst in de wedstrijd naar ons toe.

We waren er bijna…alleen nog Dynamo Apeldoorn verslaan…Tot nu toe bleken de wedstrijden inderdaad steeds een tandje moeilijker dus we waren voorbereid. Scherp, geconcentreerd en met ietwat spanning begonnen we aan de wedstrijd. Dynamo liet gelijk zien dat zij hun zinnen op de poulewinst hadden gezet en het werd een hele spannende wedstrijd. Nu ging het niet meer om wie de beste aanval, service en verdediging had, maar wie de minste fouten maakte. Dynamo bleek daar in de eerste set nèt iets beter in te zijn (22-25). In de tweede set leek het ook die kant op te gaan en konden we ons teamspel even niet zo spelen als we eerst deden. We stonden even met 6 losse jongens in het veld met de koppies ietwat naar beneden. Bij 22-22 herpakten we onze teamspirit en wisten we weer wat scoren was. Met rake klappen, harde power en slim spel trokken we het tot 25-25 en zelfs tot setpoint bij 25-26. De lach verscheen weer, de ruggen trokken recht, maar Dynamo liet zich niet kennen en wist de stand om te draaien en tot matchpoint te komen. Deze wisten ze gelijk te verzilveren (26-28).

Toen was het even afwachten of Dynamo ook haar laatste partij zou winnen en wij als tweede doorgingen naar de volgende ronde. Dynamo deed wat het doen moest en wij konden met grote grijns onder de douche! Yess op naar de volgende ronde waar we, wijzer door de ervaring tegen Dynamo, nog meer uit ons zelf zullen halen en het misschien wel tot een finaleronde gaan schoppen…