Heren 1 wint met hard werken & veel energie!

Voorbeschouwing

Het is misschien inherent aan wat er in de titel staat, want het vertoonde spel was niet altijd even mooi, de punten werden misschien niet altijd perfect uitgespeeld. Maar waar de afgelopen weken veel over gepraat was lijkt steeds meer zijn vruchten af te werpen: elke wedstrijd, elke set, elk punt, nee, elke bal moet gewoon keihard voor gewerkt worden. En we zagen het al in de wedstrijd tegen Bovo, als het voorbeeld eenmaal gegeven wordt, dan volgt de rest vanzelf. Zo moesten we, samen met wat andere serve- en blokopdrachten, het taaie Olhaco zien te verslaan.

De eerste mini’s van de week, Mark en Daan, gaven al het goede voorbeeld: gewoon scoren die punten! Daarna mochten Bas Oude Alink, Jasper Stam, Arjan Ritsema, Tijmen Reinders, Saul Geverink en Coen Verschuur en gelegenheidslibero Bas Haar het overnemen. Tot de tien punten ging het gelijk op, en werden de opdrachten aan onze kant goed uitgevoerd. Daarna wist Olhaco een tandje bij te zetten, terwijl wij de punten juist niet gescoord kregen. Twee lange series zetten een verschil van zeven punten op het bord dat eigenlijk tot het einde van het set bleef staan. Het begin van de set was hoopgevend, maar de set ging toch met 18-25 verloren.

Set twee kende een volledig ander verloop. Wij knalden uit de startblokken en wisten vooral met onze service meer druk op Olhaco te zetten, waardoor het spelletje een stuk makkelijker werd voor onze blokkering. Na de services van Bas Oude Alink en Jasper Stam stond het meteen 7-3, en Bas Oude Alink serveerde in zijn tweede beurt tot 15-8, waarna een time-out van Olhaco volgde. Het punt daarna was ook meteen het dieptepunt in de wedstrijd voor ons. Saul Geverink, eigenlijk net weer hersteld van zijn blessures, kreeg bij een actie last van zijn been en moest gewisseld worden. Met good-old Rob Sauer in het veld was het weer even afstemmen, maar met de inbreng van Casper Haanappel en Jelle Clemens, die er met een dubbele wissel in waren gekomen, liepen we uit naar een comfortabele 25-16 winst.

In de derde set gingen beide ploegen weer gelijk op. Onze druk op Olhaco nam geleidelijk weer wat af, net als de nauwkeurigheid in bijvoorbeeld rallypasses. Een kleine voorsprong van ons in het begin van de set werd weggewerkt, en op 17-17 stonden de ploegen weer naast elkaar. Ook nu zorgde de dubbele wissel, in combinatie met een goede serivceserie van Coen Verschuur en een passing die de gehele wedstrijd eigenlijk heel stabiel liep, voor het extra zetje. Jelle Clemens sloeg een aantal ballen hard alles-of-niets binnen of via het blok uit, en samen met een scherpe verdediging werd zo het gaatje geslagen voor de 25-20 setwinst.

Set vier verliep eigenlijk hetzelfde als set een voor ons. De druk op Olhaco werd nóg wat minder, waardoor er minder ballen geblokkeerd en verdedigd werden. Ook de aanvallers konden minder scorende oplossingen vinden, en er werden (misschien ook wel typerend voor ons) weer veel ballen hard in de blokkering geslagen. Olhaco liep snel uit, en ook onze wissels konden het tij niet meer keren. Nog wel een lichtpuntje was de invalbeurt van Tom Schepers uit heren 2, die naast verdienstelijke servicebeurten in eerdere sets nu ook gewoon bij ons op sprongservices stond te passen alsof hij dat elke week doet. De set ging weer met 18-25 verloren, beide teams hadden precies evenveel punten gescoord, en de vijfde set moest de beslissing gaan brengen.

Die set begon voor ons zoals we in de vierde set speelden. Hoewel we een kleine voorsprong pakten aan het begin van de set stond Olhaco met 6-8 voor bij de kantwissel. Wij vielen weer te veel terug, wisten de blokkering te weinig te omzeilen en kregen zo de punten hard tegen. Maar toen we scoorden op 9-12 en Arjan Ritsema op service kwam, had hij er genoeg van. Of het kwam door de steun van de Vrienden van Apollo, die na hun vergadering de wedstrijd bleven kijken, of door iets anders zullen we nooit weten. Maar hij streepte de ballen over het net vanaf de achterlijn en verdedigde alsof zijn leven ervan afhing. Een aantal lange rally’s volgden, die wij blokkerend, slim of, zoals Tijmen Reinders op 14-12, hard touché wisten te scoren. Zo ging de set met 15-12 en daarmee de winst met 3-2 naar ons.

Uiteindelijk een hele mooie teamprestatie, waaraan iedereen zijn steentje heeft bijgedragen aangezien alle wisselspelers meerdere keren succesvol ingebracht zijn. Nu is het weer belangrijk om de lijn van hard werken op de trainingen door te zetten, en dan gaan we komende zaterdagavond op bezoek bij CSV in Zwolle. Dit team staat op de elfde plek, al zegt dat in onze enorme middenmoot-competitie weinig, aangezien zij ook maar zes punten van het podium staan. Wij gaan in ieder geval weer keihard knokken voor de punten en gaan er een mooie wedstrijd van maken!