Heren 1 dendert naar de volgende bekerronde!

Verslag

Na een drukke, zeer wisselvallige voorbereiding mochten de mannen van het vernieuwde heren 1 van Apollo 8 eindelijk weer officiële wedstrijden gaan spelen. En niet een, niet drie, maar twee best-of-five wedstrijden! Wegens een terugtrekking op het laatste moment bleven er maar drie teams over, Side-Out, BVC en wij natuurlijk. Dit leidde natuurlijk tot de nodige aanpassingen in het schema en het DWF, waardoor de uitslag niet goed online kwam te staan. Gelukkig kunt u ons vertrouwen, het was redelijk duidelijk wie er door ging.
Maar eerst nog even over de voorbereiding. Dinsdag 20 Augustus begon de eerste training met een behoorlijk aangepast team ten opzichte van vorig jaar. Uiteindelijk was er zelfs een overschot (!) aan spelers die allemaal de eer van het vlaggenschip van de Bornse herenlijn wilden verdedigen. Een vol programma aan oefenwedstrijden en trainingen zorgden echter al snel voor de eerste mutaties in de selectie. Rob Sauer koos er in eerste instantie toch voor om zich op een rol als assistent-coach te richten, en waar nodig in te kunnen vallen als speler. Harm Schepers kwam er tijdens de voorbereiding achter dat hij toch de verkeerde keuze had gemaakt, en dat hij zich niet weer een heel jaar vol voor volleybal in wilde zetten naast zijn studie. Zo ging de toch iets uitgedunde selectie de eerste oefenwedstrijden in. Het niveau kende hoge pieken en diepe dalen. Tegen tegenstanders uit de tweede divisie werd verloren, tegen tegenstanders uit de topdivisie werd gelijkgespeeld. Tegen teams werd een set met 25-14 gewonnen, terwijl de volgende met 25-10 verloren werd. Tijdens het nuttige, sportieve, maar vooral zeer gezellige teamweekend begon het bij Rob Sauer toch weer te kriebelen, en hij kon het toch niet laten om zich weer vol op het spelen van wedstrijden te storten. Maar, de eerste blessures liggen ook alweer op de loer, dus volledig compleet is het team bij wedstrijden nog niet geweest. Wat zou dat betekenen voor de eerste officiële wedstrijden van het seizoen, de eerste ronde van de nationale beker?
Zoals gezegd, nog steeds incompleet reisde de selectie afgelpen zaterdag af naar het zonnige Barchem, waar eerst een vierkamp gepland stond, maar wat dus een driekamp werd, met alle veranderingen van dien. Gelukkig mochten wij de eerste twee wedstrijden spelen, waardoor we tussendoor niet hoefden te wachten, en, als we goede resultaten neer zouden zetten, we alles in eigen hand konden houden en op tijd weer naar huis konden. De eerste wedstrijd van de dag was tegen de thuisploeg, BVC. Een ploeg die we nog kenden van vorig seizoen, waar we een van de eerste wedstrijden thuis zeer overtuigend van wonnen, maar waarbij we uit na de kerstvakantie behoorlijk wat opstartproblemen kenden. Uiteindelijk maakte dit niet uit voor ons wedstrijdplan: met volle overtuiging de wedstrijd ingaan, en laten zien wat we kunnen. Met Casper Haanappel, Jasper Stam, Jarek Sobszynski, Jelle Clemens, Saul Greverink, Arjan Ritsema en gelegenheidslibero Bas Haar in de basis werd precies gedaan wat de bedoeling was. De passing lag zuiver, waardoor alle aanvalsopties open lagen en onze lange mannen aan het net de verdediging aan de overkant kansloos lieten. Wat nog beter ging was het spel op de eigen service. Casper had vrijdag waarschijnlijk goed naar Nimir Abdel-Aziz gekeken, want hij scoorde meerdere directe punten met zijn sprongservice. Ook de strepende floaters van Jelle Clemens dreven de passers aan de andere kant tot wanhoop. En mocht BVC tot aanvallen komen, dan stond de blokkering en de verdediging vaak goed op elkaar afgestemd. Alleen in de tweede set kon BVC wat beter meekomen, maar ook daar wisten we aan het einde zakelijk het verschil te maken. Met 25-13, 25-21 en 25-15 werd de wedstrijd snel afgehandeld.
We waren zelfs zo snel klaar dat de volgende tegenstanders en scheidsrechters nog niet klaar waren, dus na een korte lunchpauze konden we weer aantreden voor de volgende pot. Side-Out zou een nieuwe tegenstander voor ons worden in de tweede divisie, maar door onze stap omhoog ontlopen wij elkaar nu. Waar wij misschien iets ongeconcentreerd aan de wedstrijd begonnen, was dit bij onze tegenstander zeker niet het geval. Met veel lawaai en energie probeerden zij ons te overbluffen, wat tot op een zekere hoogte leek te werken. Gelukkig wisten wij er wel voor te zorgen dat Side-Out geen afstand kon nemen. Na een korte time-out rond 9-9 werd ons erop gewezen gewoon het hoofd koel te houden en onze eigen punten te blijven vieren. Na een goede service serie van onze kant, met aces en killblocks, namen wij het initiatief in het spel en in het geluid over. Het opportunisme van Side-Out leek afgestopt, en het spel begon weer op dat van de vorige wedstrijd te lijken. Uiteindelijk was er geen vuiltje aan de lucht, en hielden we de tegenstander weer rond de 15 punten. De tweede set leek veel op de tweede set tegen BVC, Side-Out kon langer meekomen, maar ook hier waren we op tijd bij de les om de set binnen te slepen en hielden we Side-Out rond de twintig. De derde set was een ander verhaal. Er waren wat wissels doorgevoerd, de passing leek wat te haperen en de aanvallers hadden moeite om een scorende oplossing te vinden. Het werd zelfs zo erg dat Side-Out een 10-18 voorsprong pakte. Coach Rob Smienk besloot in te grijpen, en met Casper Haanappel, Jarek Sobszynski en Rob Sauer terug in het veld kwamen we bij de big points gewoon weer langszij. Helaas wisten we de laatste paar punten net niet te maken, waardoor er nog een vierde set nodig was. Side-Out begon er weer in te geloven, en het volumeniveau was weer toegenomen. Wij zorgden er alleen voor dat het spelverloop weer leek op dat van de eerste set, langzaam maar zeker liepen we bij Side-Out weg, en toen de 20-13 op het scorebord stond leek het wel gedaan. Ook de laatste punten werden weer uitgespeeld, waardoor we de laatste wedstrijd “gewoon” met 3-1 wonnen.

Twee wedstrijden, zeven sets waarvan vier heel ruim gewonnen, twee zakelijk gewonnen en een net verloren. Een goed resultaat voor een ploeg die via een achterdeur alsnog naar de eerste divisie mocht. Ook nu is het duidelijk dat we een erg hoog niveau kunnen laten zien, waarbij verschillende spelers al ver buiten hun comfortzone durfden te gaan: Jasper Stam was bij vlagen aan het verdedigen en uitdekken als een tweede libero, Rob Sauer pakte ballen door op de juiste plek te zitten en Coen Verschuur sloeg een paar ballen flink hard binnen. Als we dit door kunnen zetten, ook bij een grotere tegenstand, kunnen er nog mooie dingen gaan gebeuren dit seizoen! Voor nu staat de eerste competitiewedstrijd op het programma, op bezoek bij Sudosa-Desto in Assen. Daarna is op 28 september onze eerste thuiswedstrijd. Op dit moment is een ding in ieder geval zeker, Apollo 8 heren 1 heeft voor het eerst sinds jaren weer eens de tweede ronde van de beker bereikt, er staat ons dus weer een mooie test-case te wachten!