post

Meisjes B: de nummer 2 van Nederland!!

mbecareapollo8tweedevannederland2
Voor de meiden van B was het behalen van de finales (beste 8 teams van Nederland) al een erg mooi resultaat. Waar in de halve finale gerenommeerde verenigingen uit de regio het af moesten leggen, wisten de meiden van Ecare Apollo 8 de finaleplaats wel te bereiken.
Zaterdag 16 maart kon dus eigenlijk al niet meer stuk. Vanuit het sportieve oogpunt wil je natuurlijk wel zo hoog mogelijk eindigen en ik kan u vertellen: dat is gelukt!

Ter voorbereiding op de finale werd er eerst nog een aantal keren getraind en een oefenwedstrijd tegen Krekkers (medefinalist) gespeeld. Met het afsluitende etentje, samen met jongens B, bij Il Tartufo in Borne moest het team klaar zijn om in de finale optimaal aan de start te staan.

Zaterdagochtend vertrok de bus al vroeg vanuit Borne naar de sporthal in Wijchen. Veel meegereisde supporters ontvingen het Ecare Apollo 8 sjaaltje. Leuk om te zien dat zoiets spontaan ontstaat en zoveel effect en clubgevoel kan opwekken. Zoals u zich kan voorstellen, zat de sfeer er goed in. Jongens B reisde nog even een plaatsje verderop naar Nijmegen, waar zij hun finale mochten spelen.

Eenmaal aangekomen in Wijchen, moest bij het team de de knop om naar volleybal. Na een kort inleidend praatje in het teken van genieten, zelf initiatief nemen en volle bak spelen kon de eerste wedstrijd beginnen: Ecare Apollo 8- VC Sneek. De meiden begonnen de eerste set erg sterk. Veel servedruk, gezonde wedstrijdspanning en weinig fouten, maakte dat VC Sneek (een goed team met veel aanvalskracht) niet in hun spel kwam. Dit niveau hebben we de hele set vol kunnen houden waardoor de eerste setwinst voor Apollo was.
Een lekker begin als coach om eerlijk te zijn. Set twee begonnen we slordig en minder geconcentreerd. De achterstand van 8-1 hebben we uiteindelijk niet meer goed kunnen maken met 1-1 als resultaat van de eerste wedstrijd.

De tweede wedstrijd tegen Dynamo Apeldoorn (ook geen onaardige tegenstander) een zelfde spelbeeld. Waar de eerste wedstrijd de spanning het niveau misschien nog een beetje onderdrukte, stegen we de eerste set echt boven ons kunnen uit. Apollo maakte geen fouten, stond goed passen en verdedigen en Dynamo begon zich vooral te irriteren en fouten te maken. Wat we in de voorbespreking doornamen gebeurde dus ook, dynamo was ontregeld.
De eerste set ging met een stand van 25-17 naar Apollo. De tweede set wisten we dit niveau niet vol te houden, meer passfouten en blokkerend hielden we simpelweg te weinig tegen. Dynamo, met veel aanvalskracht, kwam meer in hun spel en won uiteindelijk de set met 25-20. Eindstand 1-1.

De derde wedstrijd in de poule tegen VC Woerden kon Apollo wel eens iets heel moois gaan brengen. Bij winst weet het zich namelijk te plaatsen voor de kruisfinales (al de beste 4 van Nederland). Tijdens de wedstrijd bleek dat VC Woerden duidelijk de minste ploeg in de poule was. Met een 2-0 winst voor Apollo was zelfs de kruisfinale al bereikt! Wel bleek in deze wedstrijd hoe moeilijk het voor ons team kan zijn om zelf het spel te moeten maken.

En ja, wat gebeurde er toen?

Krekkers, een team uit de regio, die we kennen, waar we soms van winnen, waar we soms van verliezen, maar ook vooral een sportieve vereniging is met eenzelfde uitstraling als Apollo 8. Misschien hadden we beiden liever gezien dat we elkaar in de finale zouden treffen, maar voor Apollo was er bij de start van de wedstrijd maar 1 doel: Versla die Tukkers uit Mariaparochie.
De eerste set heeft het daar nooit op geleken. Apollo werd totaal weggespeeld door de servedruk en aanvalskracht aan Krekkers zijde. Met een eindstand van 25-12 voor Krekkers
leken de kansen op een finaleplaats bijna verkeken. Maar opgeven kennen de meiden van Apollo niet. Set twee kwam Apollo beter in haar spel en kantelde het spelbeeld. We namen initiatief en durfden te spelen. Het massaal toegestroomde publiek van Krekkers werd steeds stiller. Apollo wist de set met 25-23 binnen te slepen. Er is dus van alles mogelijk! De beslissende derde set moest de finaleplek veilig stellen. Apollo liep in de laatste set wel wat achter de feiten aan, maar kon redelijk bijblijven. De scheidsrechters maakten in voorgaande sets veel fouten maar in deze set ook op beslissende momenten. In een bloedstollende laatste fase van de set wist Apollo de achterstand van 12-14 om te zetten in een winst van 18-16. Het gevoel van die laatste punten is moeilijk om op papier te beschrijven, maar ik kan u vertellen dat het niet erg goed is voor je hart.

Finale!! Ja het klonk best onwerkelijk. Zeker als je een jaar of 8 geleden betrokken bent geraakt bij het ontwikkelen van de jeugdopleiding binnen Apollo8, dan is dit het ultieme moment waar je met een aantal volleybalgekken naar toe hebt gewerkt. VC Sneek, die we in de poule al eerder hadden ontmoet, was onze tegenstander. Voor aanvang van de wedstrijd stroomden de tribunes dit keer vol met Apollo publiek die de jongens B daarvoor in Nijmegen hadden aangemoedigd. Veel kabaal, een goede sfeer. Volleyballend was het alleen op; *De piep was leug*, zoals ze in Twente zeggen. Alle inspanningen en krachten
van de vorige wedstrijd waren te veel geweest om nog een finale waardig niveau te kunnen halen. VC Sneek had het betere van het spel, Apollo had geen antwoord. Als team hebben we de wedstrijd uitgevolleybald met in ons achterhoofd al het mooie resultaat van de dag. De tweede plek van Nederland is echt ongekend!!

U kunt zich voorstellen dat de terugweg en het gezamenlijke afsluiten bij de sporthal de dag compleet maakte. Ik wil graag de meegereisde supporters bedanken voor hun geweldige aanmoedigingen (een dweilorkest is er niets bij), ouders die zich ingezet hebben om dit mogelijk te maken. In het bijzonder bedank ik ook Bart Oosting voor alle uren die hij (met ook vele anderen) in de jeugdopleiding van Apollo 8 heeft gestoken met dit als resultaat!