Een goed begin is maar een kwart van het werk voor heren 1

Voorbeschouwing

Afgelopen zondag, voor de afwisseling, mochten we aantreden tegen het tweede team van Orion, een team dat in een ver verleden in onze hal nog uit de eerste divisie degradeerde. Maar resultaten uit het verleden bieden nou eenmaal geen enkele garanties voor de toekomst, en zeker niet als er twee vrijwel compleet nieuwe teams tegenover elkaar staan vergeleken met een jaar of vijf geleden.

In de eerste set werd er scherp begonnen, en werden de punten uit de wedstrijdbespreking goed opgepakt. Met voldoende servicedruk werd het Orion zo lastig gemaakt dat de aanvallers de ballen nauwelijks bij ons op de vloer kregen. Dit leidde zelfs tot een 15-5 tussenstand. Een aantal alles-of-niets-services bracht Orion nog iets dichterbij, maar ze werden toch ver van de setwinst gehouden. Met een eindstand van 25-17 kan je toch spreken van een goed begin, en een goed begin is vaak het halve werk.

Maar zoals iedereen weet is de helft niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Orion leek een knop om te hebben gezet en begon met meer lef te spelen, waar wij juist ons bekende tweede-set-syndroom weer tegenkwamen. Ook de ingebrachte wissels konden het tij maar nauwelijks keren, al kwamen we nog tot 20-23 terug. Toch was het allemaal niet genoeg om de tweede set nog te winnen, met 21-25 stond het 1-1 in sets.

Over set drie kunnen we erg kort zijn. Het leek ons een goed idee om de blokkering van Orion te testen, en ik denk dat iedereen het erover eens is dat zij hiervoor geslaagd zijn. Een karrevracht aan kill – blocks tegen leidde tot een 14-25 verlies.

Dan de vierde set. Eigenlijk de enige set deze wedstrijd die echt gelijk op ging. Onze blokkering begon wat meer grip te krijgen op de buitenaanvallers van Orion, en door hard werken vielen een aantal lange rally’s toch onze kant op. Aangekomen bij de bekende big points kon het nog alle kanten op, maar op 22-23 wisten wij de side-out niet te scoren, waardoor Orion op setpunt kwam en deze ook meteen pakte, waardoor een vijfde set er niet meer in zat.

Al met al voelde het toch behoorlijk als een gemiste kans, zeker gezien de enorme verandering in spelbeeld van set twee en drie ten opzichte van set een. We krijgen een extra week om hier hard aan te werken, aangezien we komende zaterdag voor de beker mogen spelen. En aangezien we ook bij een topdivisie team ingedeeld zijn, Dynamo 2, kunnen we voor de verandering alleen maar winnen. Wij gaan in ieder geval ons best doen om de stuntploeg van het jaar te worden, waarna we de competitie weer hervatten tegen Bovo, die we net als VoCASA nog maar al te goed kennen van vorig jaar.